Limburgse kampioenschappen indoor 2013

 

      

 

Verslag:Limburgse Kampioenschappen Dressuur 2013

 

OIRSBEEK – Het was in het eerste weekeinde van februari puur genieten van dressuursport in het Limburgse Oirsbeek.  Daar streden de beste ruiters uit deze provincie om tot Limburgs kampioen betiteld te worden.                                                                                                                                                                              Door Eveliene Smeets

 

Op vrijdagavond werd de eerste wedstrijd gereden in de klasse MII. Deze rubriek werd gewonnen door Leonie Nijskens met Crespo. Nadat de prijzen waren uitgereikt mochten alle bezoekers genieten van een leerzame clinic van Yessin Rahmouni. Hij is de eerste ruiter die voor Marokko uit mocht komen op de Olympische Spelen. Hij inspireerde veel jonge ruiters met de woorden: ‘Veel heb je niet nodig om de top te bereiken, doorzettingsvermogen is alles wat je nodig hebt.’

Dat doorzettingsvermogen lieten de ruiters en amazones zien die zaterdag in de ring mochten verschijnen. Zaterdag werd in de klassen B, LI, LII en MI gereden om de kampioenstitel te behalen. De klasse B werd gewonnen door Lynn Dohmen met haar paard Socrates, de LI door Mandy Cornelissen met Rose Girl en de LII door Minout Courtens met Alexander. In de MI mocht Sandy Gubbels de kampioensbeker ophalen.

Later op de avond werd het publiek vermaakt met een mooie clinic onder leiding van Jeannette Haazen. Zij liet met de twee jeugdige talenten Kyra Klinkers en Daniëlle Houtvast zien, hoe je door hard werken de top kunt bereiken.

De hoogwaardige clinics gaven een professionele uitstraling aan de Limburgse Kampioenschappen in Oirsbeek. Het is duidelijk dat het LK 2013 op net zo’n goede afloop mag rekenen als in 2011 georganiseerde Oirsbeekse Dressuurdagen.

Op zondag waren de hoogste klassen aan de beurt. De dag begon om half negen met het ZI pony’s en paarden. Het ZI pony’s werd gewonnen door Eveline Bos met Liberty, in de klasse ZI paarden mocht Zinzi Aegten zich kampioen noemen. Zij had dit weekeind fantastisch gereden want ook in de ZII mocht zij naar voren stappen om de kampioensbeker in ontvangst te nemen. In de ZII pony’s was Jelle Peeters de beste. In het ZZ-L was Sanne Collin de beste ruiter.

Deze dag werd ook gesierd door een leerzame clinic van de uit Limburg afkomstige bondscoach Wim Ernes. Hij liet samen met Nel Renssen, André Houben en Stephanie Peters zien dat een goede basis essentieel is voor het rijden van de oefeningen in de Grand Prix.

Het weekeinde werd afgesloten met een prachtige Kür op Muziek. De chique uitstraling van het concours, de gezellig sfeer, het hoge niveau in de ringen en het harde werken van het bestuur en de rijvereniging De Gele Ruiters hebben ervoor gezorgd dat dit Kampioenschap een groot succes is geworden!

 

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

LIMBURGSE KAMPIOENSCHAPPEN TIJDENS DE OIRSBEEKSE DRESSUURDAGEN

Op 1, 2 en 3 februari organiseert Ruiterclub "De Gele Ruiters" voor de 2e keer in samenwerking met Ruitercentrum Daalderhof de Oirsbeekse Dressuurdagen. Deze staan dit jaar in het teken van de Limburgse Kampioenschappen.

Het wordt 3 dagen genieten van het beste wat Limburg te bieden heeft op dressuurgebied. Geselecteerde combinaties strijden 3 dagen lang om de Limburgse titel. De kampioenen worden na afloop van elke rubriek gehuldigd onder de klanken van het Limburgs volkslied. Verder is er elke dag een interessante demonstratie.

Vrijdag 1 februari

Gestart wordt met de openingsrubriek M2 om 19.00 uur. Omstreeks 21.00 uur volgt de eerste demonstratie, welke wordt verzorgd door Yessin Rahmouni. Yessin woont in Nederland, maar nam voor Marokko deel aan de Olympische Spelen in Londen. Zijn paard Floresco, waarmee hij de demonstratie verzorgt, is eigendom van een tante van de Marokkaanse koning. Hij is assistent trainer van Anky van Grunsven in de Oekraïne en was enkele malen te gast bij Pauw en Witteman.

Zaterdag 2 februari

Zaterdag worden de rubrieken B2 tot en met M1 verreden vanaf 9.00 uur. De jeugdige Limburgse dressuurtalenten Kyra Klinkers en Daniëlle Houtvast rijden om 18.30 uur mee in een demonstratie welke wordt verzorgd door niemand minder dan Jeannette Haazen. Jeannette reed met meerdere paarden op internationaal niveau en is lid van het Trainersplatform van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS).

Zondag 3 februari

Op zondag worden alle klassen in de Z en ZZ verreden. Al om 8.30 uur wordt de eerste deelnemer aan start verwacht. Ook de Z-ponyruiters strijden deze dag om de hoogste eer. Wim Ernes, de nieuwe Nederlandse bondscoach, verzorgt om 15.30 uur een demonstratie. Tijdens deze demonstratie begeleidt hij maar liefst 3 Limburgse Grand Prix-combinaties. Naast Nel Rensen, lid van de Gele Ruiters, hebben Stefanie Peters en André Houben hun medewerking toegezegd. Aansluitend aan deze demonstratie wordt nog de Kür op Muziek verreden.

Nieuw

De Oirsbeekse Dressuurdagen zijn promotiedagen voor de dressuursport. Dit jaar wordt geëxperimenteerd met een tweetal vernieuwingen.

Allereerst is daar de zogenaamde 10-minuten-ring. De lengte van de grote rijhal van Daalderhof biedt ruimte voor 2 dressuurringen. De deelnemers op vrijdag en zaterdag kunnen vóórdat zij aan hun proef beginnen losrijden in de 2e ring in de grote rijhal. Ruiter en paard kunnen op deze wijze alvast wennen aan de sfeer van de wedstrijdhal. Dat is uniek tijdens een indoorconcours.

Dan is daar het puntenvolgsysteem. Dressuur is een jurysport. Om het volgen van de proeven voor het publiek extra interessant te maken kunnen de punten die de juryleden geven per onderdeel direct gevolgd worden op schermen.

Tenslotte

De toegang tijdens de Oirsbeekse Dressuurdagen is gratis. Alle kampioenschapswedstrijden kunt u volgen vanuit de grote foyer van Ruitercentrum Daalderhof. De demonstraties kunnen ook vanuit de grote rijhal worden gevolgd, zodat u optimaal kunt genieten van de sfeer. U bent van harte welkom.